MaxPower Diesel antioxidáns

Hosszabb gázolaj eltarthatóság MaxPower Diesel AO adalék használatával

A hazánkban forgalmazott gázolaj 2020. január 1-től már 7% biokomponenst tartalmaz.

A megnövekedett biodiesel arány miatt a gázolaj kevésbé tud ellenállni a környezeti hatásoknak és fokozottan érzékennyé válik az oxidációra. Ez azt jelenti, hogy a levegővel és vízpárával való érintkezés hatására elkezdődik a biodiesel kémiai degradációja, melynek során kocsonyás állagú bomlástermékek illetve lerakódások jelennek meg a tartály falán illetve a kimérő egységben. A B7-es gázolaj eltarthatósága emiatt 3 hónap.

Az időszakosan használt járművek esetében (mezőgazdasági gépek, földmunkagépek, mentőjárművek, motorcsónakok) különösen fontos, hogy megakadályozzuk a hosszabb leállások alatt a biodiesel oxidációját.

A továbbfejlesztett MaxPower Diesel AO adalék antioxidáns komponense meghosszabbítja a biodiesel élettartamát, megakadályozza annak kémiai lebomlását, ellenállóvá teszi az oxidációval szemben, még magasabb hőmérsékleten is.

A gázolaj oxidációs stabilitását a 140 °C-on elvégzett EN 16091:2022 szabvány szerint mérik. A vizsgálat gyorsított körülmények között történik, melyben a gázolaj és az oxigén reakcióidejét mérik. Minél tovább tart a reakció, annál inkább ellenáll a gázolaj az oxidációnak.

Az oxidációs stabilitást a B7-es gázolajhoz képest mérték, 300, 600 és 900 ppm (0,3; 0,6 és 0,9 liter/1000 liter gázolaj) koncentrációban. A MaxPower Diesel AO adalékkal ellátott gázolaj élettartama 13%-al (300 ppm), 34%-al (600 ppm) illetve 52%-al (900 ppm) növekedett az adalékmentes gázolajhoz képest.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 900 ppm (0,9 liter/1 m3 gázolaj) koncentrációban alkalmazva a MaxPower Diesel AO adalékot, a diesel olaj eltarthatósága 52%-al nő.

MaxPower referenciák

Sóstó Petrol Kft., Nyíregyháza - MaxPower üzemanyag adalékot használó benzinkút
Sóstó Petrol Kft.
Nyíregyháza
Sóstó Petrol Kft., Nyíregyháza - MaxPower üzemanyag adalékot használó benzinkútSóstó Petrol Kft., Nyíregyháza - MaxPower üzemanyag adalékot használó benzinkút
Biró Trans Kft., Püspökladány - MaxPower üzemanyag adalék használó
Biró Trans Kft.
Püspökladány
Lisztes Trans, Berettyóújfalu - MaxPower üzemanyag adalék használó
Lisztes Trans
Berettyóújfalu
Lisztes Trans, Berettyóújfalu - MaxPower üzemanyag adalék használóLisztes Trans, Berettyóújfalu - MaxPower üzemanyag adalék használó
Bóly-Töttösi Zrt., Bóly - MaxPower üzemanyag adalék referencia
Bóly-Töttösi Zrt.
Bóly
Bóly-Töttösi Zrt., Bóly - MaxPower üzemanyag adalék referenciaBóly-Töttösi Zrt., Bóly - MaxPower üzemanyag adalék referencia

Hasznos tudnivaló az üzemanyagadalékokról

A MaxPower adalék még nagy koncentráció esetén is teljesen kompatibilis más, a diesel üzemanyagokban jelen lévő adalékokkal (folyási képessség javító adalékok, antioxidánsok, színezékek és jelölőanyagok, korróziógátlók, antisztatikus adalékok, stb.)